Group-Tex International
auf Deutsch Deutsch Conditii generale de transport
in English English

CONDITII GENERALE DE TRANSPORT

1. Calatorul trebuie sa respecte Conditiile Generale de Transport, parte integranta a contractului  de transport, conditii afisate la sediul agentiilor si care pot fi obtinute gratuit, la cerere, la eliberarea biletului de calatorie.
2. Rezervarea locului sau obtinerea biletului de calatorie confirma insusirea si recunoasterea  de catre titular a Conditiilor Generale de Transport.
3. In momentul rezervarii locului calatorul trebuie sa indice :
    - numele si prenumele;
    - un numar de telefon sau adresa la care poate fi contactat;
    - data plecarii (eventual data intoarcerii);
    - locul de plecare si locul de destinatie (daca doreste sa se intoarca dintr-un alt oras, dacat cel de destinatie, pentru a i se comunica daca este posibil sau nu acest lucru). Locul pentru care s-a confirmat rezervarea trebuie achitat de catre calatori pana cel tarziu in momentul plecarii, la autocar sau anterior la agentia vanzatoare, in cadrul programului de lucru al acesteia.
4. Calatorul are obligatia sa se prezinte la autocar cu cel putin 30 de minute inaintea  plecarii, chiar si pentru biletul cu data fixa de intoarcere.
5. Locurile se atribuie in ordinea solicitarilor si in limita locurilor disponibile.
6. Calatorul este acceptat la transport numai daca este in posesia unui bilet de calatorie corespunzator, pentru care a achitat pretul acesteia.
7. Biletul pierdut sau deteriorat, fara exemplarul care atesta dreptul de a efectua calatoria, cu date incomplete, eronate, modificat sau cu data expirata nu este valabil, iar titularul va fi exclus de la transport, ori in situatia in care solicita efectuarea calatoriei, va plati tariful aferent acesteia. Biletul de calatorie este nominal, nu este transmisibil si trebuie sa fie prezentat personalului de serviciu al societatii.
9. Biletul de calatorie are o durata de valabilitate de 6 luni de la data plecarii.
10. Pretul biletului este cel stabilit de tariful in vigoare de la data eliberarii si poate fi achitat, dupa caz, in moneda tarii de destinatie sau in lei, la cursul comunicat de transportator, din ziua efectuarii platii.
11. Copii cu varsta mai mica de 2 ani beneficiaza de transport gratuit (fara loc, fara drept la bagaj) iar cei intre 2 si 12 ani beneficiaza de o reducere de 50% si au dreptul la un bagaj. Solicitantul trebuie sa faca dovada varstei cu o copie a pasaportului care se retine la agentia vanzatoare. Pensionarii, elevii, studentii pana la varsta de 26 ani beneficiaza de o reducere de 15% in baza cuponului de pensie, a carnetului de elev, respectiv a carnetului de student, vizat la zi, a caror copii se vor retine la agentia vanzatoare.
12. In pretul biletului sunt incluse 2 valize in limita a 70 kg. Bagajele suplimentare si cele voluminoase se accepta la transport numai in limita spatiului disponibil si platii unei taxe suplimentare.
Sunt interzise la transport animalele, obiectele care pot produce vatamarea pasagerilor, materiale inflamabile, explozivi, materii radioactive, otravitoare, rau mirositoare, arme de foc si obiecte ascutite, stupefiante, droguri precum si orice marfa de contrabanda sau alt gen de marfa care este interzisa de autoritatile vamale ale fiecarei tari de destinatie sau tranzitate.
In cazul in care bagajele unuia sau mai multor calatori contin lucruri pentru vamuirea carora este necesara retinerea autocarului mai mult de o ora, bagajele vor fi coborate din autocar impreuna  cu detinatorii acestora, autocarul si restul  calatorilor continuandu-si traseul conform graficului de calatorie.
13. Societatea de transport nu raspunde pentru eventualele disparitii, deteriorari inlocuiri ale bagajelor sau de lucrurile uitate in autocar.
14. Toate daunele produse de calatori autovehiculului vor fi penalizate.
15. Calatorul este obligat sa se conformeze legilor tarilor prin care calatoreste, cu privire la documentele de intrare si iesire, normelor vamale, fiscale sau administrative privitor la persoane si bagaje. Transportatorul nu-si asuma responsabilitatea consecintelor in cazul in care calatorul nu se conformeaza acestor prevederi.
In cazul intreruperii transportului din vina calatorului, biletul de calatorie isi pierde valabilitatea, iar pretul nu se returneaza.
16. Transportatorul nu raspunde pentru intreruperea cursei sau pentru intarzieri datorate conditiilor atmosferice, traficului rutier sau timpilor de asteptare in punctele de trecere a frontierei. Daca timpul de asteptare (intarzierea) urmeaza a fi generat din culpa unui calator, acesta neandeplinind conditiile de calatorie prevazute de normele vamale, fiscale, administrative in vigoare, calatorul in cauza nu mai este acceptat la transport in continuare (contractul de transport se reziliaza), autocarul urmand a continua deplasarea. Deasemenea contravaloarea biletului de calatorie pe parcursul respectiv nu se mai restituie, intrucat calatorul nu a putut continua calatoria din culpa sa.
17. Pentru cererile justificate, contravaloarea biletului de calatorie se va returna titularului biletului, de catre emitent, astfel : daca renuntarea la calatorie este anuntata cu cel putin 3 zile inainte de data plecarii se va retine un comision de 20% din contravaloarea biletului de calatorie corespunzator drumului la care s-a renuntat, daca renuntarea are loc cu mai putin de 3 zile inainte de data plecarii se va retine un comision de 50% din contravaloarea biletului de calatorie corespunzator drumului la care s-a renuntat, daca renuntarea la calatorie nu este anuntata cu cel putin 24 de ore inaintea plecarii, contravaloarea biletului pentru drumul respectiv nu se mai restituie, iar acesta isi va pierde valabilitatea, daca calatorul a cumparat un bilet dus-intors, dar calatoria de intoarcere nu a fost efectuata, se va calcula valoarea calatoriei de intoarcere scazand din suma achitata pretul pentru parcursul de dus si se va retine 30% din suma rezultata.
18. Fumatul in autocar, precum si consumul de bauturi alcoolice sunt strict interzise.
19. Eventualele reclamatii ale calatorilor privind desfasurarea transportului, sub  toate aspectele, se depun direct sau se transmit la sediul societatii de transport prin scrisoare recomandata, in termen de 5 zile (data postei) de la data executarii calatoriei. Reclamatiile trimise dupa acest termen nu se mai iau in considerare. Transportatorul va raspunde petentului in termen de 30 zile de la primirea reclamatiei.
20. In caz de litigiu, calatorul nu poate invoca necunoasterea clauzelor contractului de transport (Conditii Generale de Transport).
21. Agentia vanzatoare este obligata sa afiseze la loc vizibil Conditiile Generale de Transport, iar la cerere, sa dea detalii calatorilor sau sa le elibereze o copie.

Prezentele Conditii Generale de Transport intra in vigoare de la 01.09.2003.

 

Informatiile sunt valabile la data ultimei modificari: 09.10.2009, 08:57